Z pieczarkami mam styczność praktycznie odkąd przyszłam na świat. Pasję swoją na początku przerzucałam na papier wydając kilka publikacji o hodowli i uprawie pieczarek. Po wielu latach doświadczenia postanowiłam założyć własną firmę. Spróbowałam swoich sił, które były idealnym połączeniem pasji i własnej działalności, którą prowadzę od ponad 16 lat.

Zmiany gospodarcze zachodzące w ostatnich latach w naszym kraju udowodniły wielu producentom pieczarek, że aby odnieść sukces w produkcji i sprzedaży należy posiadać duże doświadczenie w tej dziedzinie, być elastycznym w stosunku do panujących warunków rynkowych a także znaleźć odpowiednią liczbę odbiorców na ten produkt.

Tak oto narodził się pomysł na PIECZARKI AGUSIE.  Pieczarki marynowane od zawsze były robione w mojej własnej kuchni gdzie przez lata udoskonalany był ich smak i wygląd. Aż w końcu wyszły na światło dzienne. Początkowo przygotowywałam je dla znajomych potem dla znajomych znajomych. Jednak pewnego dnia za namową pewnej osoby (Ewuniu dziękuje za pomysł) narodził się pomysł na nazwę oraz możliwość podzielenia się tym SMAKIEM z innymi którzy lubią pieczarki w słoiczkach

Jakość wyprodukowanych i zebranych pieczarek zależy w największym stopniu od samego producenta. Cechy charakteryzujące jakość grzybów to: ogólny wygląd, barwa, aromat, smak, wartości odżywcze. Barwa i wygląd świeżych pieczarek zależą głównie od gatunku i odmiany, warunków oraz sposobu uprawy, techniki zbioru, okresu i sposobu przechowywania

Dla handlu, przetwórstwa i konsumenta „jakość” to umiejętność zrealizowania wartości dodanej po najniższych kosztach. Odpowiedz na pytanie, co to jest jakość pieczarek zawarta jest w takich hasłach jak: smak, aromat, barwa, tekstura, wygląd ogólny, wartość odżywcza, sort, normy, przechowywanie a także aspekty zdrowotne. Takimi kryteriami powinni się kierować zarówno producenci przy produkcji pieczarki jak i konsumenci nabywając ten towar.

Pieczarka jako warzywo posiada wiele wartości odżywczych, jest bogata w białko, sole mineralne i witaminy. Mimo tych walorów w Polsce na jednego mieszkańca przypada rocznie tylko 2500 g tych grzybów, podczas gdy w innych krajach, jak Francja, Belgia czy Wielka Brytania cztery razy więcej.

W Polsce pieczarkę najczęściej spożywa się pod postacią marynowanej, jako dodatek do sałatek, sosów i zup, a przecież wykorzystanie tego produktu może być różnorodne.

Zapraszam do zamawiania!

Agnieszka Woronowska-Rybka