PRZEPISY :) nie gotującej Pani Domu – Ewuni B.

Schabik pod pierzynką ze smażonymi pieczarkami Agusie

Do tego dania kotlet schabowy przygotowujemy według własnego sprawdzonego przepisu, smażymy tak jak zawsze, a następnie:
– na blachę do piekarnika kładziemy papier do pieczenia, w między czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C,
– kładziemy usmażony kotlet schabowy(może być zimny, na przykład wczorajszy :), na mięsko kładziemy 2-3 łyżki smażone pieczarki Agusie,
-następnie owijamy plasterkiem szynki (może być zwykła, może być parmeńska),
– posypujemy serem – ja wykorzystuje tarty ser mozzarella kupowany w Lidl (tak audycja zawiera lokowanie produktu, niestety nie jestem na procencie od sprzedaży 🙂
– tak przygotowane kotlety wkładamy do piekarnika. Podstawowy byt kotletów w piekarniku to 10 minut. Jeśli ktoś jest koneserem bardziej przypieczonego sera – to dalej pod szczególnym nadzorem.
Apetyczny komentarz:
 -kotlety są bardzo syte, wystarczy sałatka. Ja wcinam z ogórkiem kiszonym, również produkcji Szefowej pieczarek,
– opcja kotleta w wersji fileta z kurczaka lepiej smakuje z szynką.

Zapiekanka makaronowa ze smażonymi pieczarkami Agusie

Do zapiekanki będzie potrzebne naczynie żaroodporne duże, do umieszczenia w piekarniku.
– makaron gotujesz zgodnie z przepisem, fajnie prezentują się kokardki i rurki, gotować al denete,
– kiełbasę typu podwawelska, śląska lub inna typu cienka, podsmażasz na patelni, dodajesz według zasobności:  cebulę i czosnek, czasem boczek :). Podsamżasz do takiego etapu jaki lubisz.
– do tego zestawu kiełbasiano-cebulowo-czosnowego dodajesz smażone pieczarki Agusie, tyle ile lubisz. Ja lubię, to dodaję dużo, czasem nawet cały słoiczek!
– do naczynia żaroodpornego kolejno warstwami układam:
a) makaron,
b) podsmażoną mieszankę z patelni,
c) pokrojone plastry pomidora lub krojone pomidory z puszki,
d) posypuje serem grana padano( kupuje w Lidlu) lub ścieram to co mam w lodówce,
e ) warstwa makaronu,
f)podsmażoną mieszankę z patelni,
g) posypuję startym serem mozzarella( kupuję w Lidlu),
h) posypuję suszonymi oregano i bazylia,
Taki zestaw ląduje w piekarniku na max 15 minut.
Apetyczny komentarz:
znam typa, co wcina z ketchupem 🙂

Tosty ze smażonymi pieczarkami Agusie

– na blachę do piekarnika kładziemy papier do pieczenia, w między czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C,
– układamy pieczywo tostowe, lekko skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem, następnie kładziemy smażone pieczarki Agusie, średnio dwie łyżki stołowe na jeden tost, rozsmarowujemy,
– posypujemy serem tartym mozzarella( ja wykorzystuję gotowy z Lidl), ale też w plasterkach można wykorzystać, jak uroczo zalega w lodówce:)
– posypuje suszonym oregano i bazylią,
– do piekarnika na ok 15 minut.
Test sprawdzający: tosty od spodu mają być zarumienione a serek miękki i delikatny. 
Apetyczny komentarz:
– wspaniale smakuje posmarowane sosem typu cacyki.